4 Eylül 2014 Perşembe

Kahvaltılık küçük ekmekler


Selamünaleyküm hayırlı güzel bir gün dilerim herkese..güzel günlerin ruh halimizle yoğurulup mevsimin ve nimetlerin tadını çıkararak şükretmeyi nasip etsin Rabbim herkese..


Maviye şükür beyaza şükür toprağa şükür yaprağa şükür.. Çiçeğe şükür kuşlara arılara şükür..ağaçlara ve dallarına rüzgara ve getirdiği serinliğe binlerce kez şükür..
 

Işık değişiyor yavaş yavaş ve mevsim bırakıyor kendini başka bir zaman dilimine..herşeyi bir şeyle değişecek..ya kendiliğinden ya da bizim minik dokunuşlarımızla biraz da kişiselleştirerek günlerimizi..
Ekmek ve kokusu örneğin her daim içimizde olan alıştığımız sevdiğimiz şeylerden biridir..ne kadar mevsim ne kadar zaman geçse de vazgeçilmezlerimizdendir olmazsa olmazlardandır sofralarımızda...
Güne ekmek kokusuyla başlamak,sonbaharın serin bir sabahında afiyetle acelesiz bir şekilde çay bal zeytin eşliğinde kahvaltı etmek..
Sadece bunlar..
Lezzetliydi evet..bir tek ekmekler değil ama..
Erken saatlerde ekmek yoğurmak..hamurun kabarmasını sabırsızlıkla beklemek ve nihayet pişirip fırından aldıktan sonra taze çay eşliğinde bıçak ile ekmeklerin gövdesine dalarak bu güzel nimetleri bahşeden Allah'a nasıl şükredeceğini bilememek güzeldi..Bu tarifsizlik ve yetersizlik hissi güzeldi..
İnsan kendisinden büyük bir varlığa kesinlikle ihtiyaç duymaktadır..anneye,yuvaya her yaşında ihtiyaç duyduğu gibi..
Kul bazen sıradan sandığı nimetler karşısında dahi tarifsiz bir minnet duyup şükrünü etmekte zorluk çekiyorsa..hiç bir iddiada bulunmadan sıradan sandığımız nimetlerin dahi bize çok fazlaca verildiğini görebiliyor..Kendisini Yaradanı da görüyor..söyleyemiyor veya kabul etmiyor o ayrı ama kesinlikle hissediyor..

Bir ekmek dahi yaklaştırıyorsa seni Yaradana..ne ruhuna ne avuçlarına sığar şükürler..etsen de..etmesen de..kalp ona doğru yol almıştır bir kere..bir nehrin önünü kesebilir mi insan?..

Size bu satırları ve kısmen duygu ve düşüncelerimi yazmama sebebiyet veren bir tarif vereceğim..
Vakit daha çok erken..hazırlayabilir kahvaltı masanıza koyabilirsiniz..şükrünü ise nasıl edersiniz bilmem :)





MALZEMELER:

500 gram un
1 paket yaş maya
340 ml ılık su
1 kahve kaşığı şeker
2 kahve kaşığı tuz
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Haşhaş-Ansason-Susam
her biri veya hiç birini de eklemeden yapılabilir.


YAPILIŞI:

Yoğurma kabımıza un ve tuzu ekleyip karıştıralım ayrı bir kapta maya ılık su ve şekeri de karıştırarak mayanın erimesini sağlayalım..
Unumuzun içine sıvıyağımızı ve maya karışımını ekleyip hamurumuzu yoğuralım..
İhtiyaç duyulduğu takdirde biraz daha un takviyesi yapılabilir..
Hamurumuzu 45 dakika kadar bekletelim..
Şekillendirmek için limon büyüklüğünde parçalar alarak minik minik ekmek şeklini verelim güvdesini keskin bir bıçak yardımı ile hafifçe yaralım..
Fırınımızı 200 dereceye ayarlayıp içine ısıya dayanıklı bir kase su yerleştirelim..ekmeklerimiz pişerken fırında buhara yani neme ihtiyaç olacaktır..
Pişirdikten sonra ellerinizi hafif ıslatarak ekmeklerin üzerini ıslatın servise alana kadar üzerini örtülü tutun..
Dışı kıtır kıtır içi köy ekmeği gibi güzel bir yiyecek elde etmiş olursunuz..




Bu güzel tarifin sahibini ne yazık ki bilmiyorum ama kendisine buradan teşekkür etmek istiyorum..
tarifin orjinali burada dostlar:KAHVALTILIK KÜÇÜK EKMEKLER

Allah'a emanet olun..
Sevgilerimle :)


Blog Calismalarim
Blog Calismalarim

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

2 yorum:

  1. Sevgicim öncelikle bugünümüze şükürler olsun...Ekmeklerin şahane ,ellerine sağlık..Nefis olmuşlar:))

    YanıtlaSil
  2. Tatilden dolayı size yazmayalı uzun zaman oldu. Neler neler yapmışsınız siz öyle. Ekmekçikler nefis görünüyor, sıcak sıcak nasıl da yenir onlar. Elinize, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil

Recent in Recipes

SON YAZILAR