5 Temmuz 2014 Cumartesi

Ezogelin Çorbası-Batı Trakya Usülü



Ezogelin çorbasına beklenmedik müdahale..ama şaşırtıcı bir değişiklik olmadı.
Yemin edebilirim :)
Akşamüzeri bilgiğim klasik Ezogelin çorbasının bir çokversiyonuna ve yapım şekline rastladım sitelerdeve bloglarımızda..

Bilemiyorum yapım sürecindeki emek midir veya beklenmedik zorluklar sonucu başvurulan çözümler midir bazı şeylerin sonucunu güzelleştiren.

Benim çorba şahane oldu.
Kıvam da öyle görüntü de...ama özellikle tadı.

Yapan tadar..tadar Boya'yı anar :)



MALZEMELER şöyle ve tümü göz kararı konmuştur tahminen veriyorum miktarı hakkınızı helal edin lakin sonuçtan asla endişe duymayın.

Beş kişiye rahat rahat yetecek miktarda bir çorba elde ediliyor.

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 çay bardağı köftelik bulgur
1 kahve fincanı pirinç
1 adet orta boy soğan
1,5 (bir buçuk) yemek kaşığı domates salçası
Tereyağı-Sıvıyağ
Nane
Tavuk suyu veya normal su (bulyon eklemeyin çorbaya elinizin lezzeti değil fabrikanın lezzeti geçer :)


YAPILIŞI

Mercimek bulgur ve pirinçi yumuşayana kadar tavuk veya normal su ile kaynatın (2 litreye yakın su alır ben tavuk suyu ve normal suyu yarım yarım kullandım)

Bir tavada rendelenmiş soğanı sıvıyağda nerdeyse yanacak kadar kavurun (hafif yanık oluşları kıvama da lezzete de ekstra puan katıyor)

Yumuşayan mercimek karışımını el blenderımın bir parçası arızalanması sonucu kevgirden geçirmek zorunda kaldım.El blenderiniz olsa dahi kevgirden geçirmenizi şiddetle tavsiye ederim..

Uğraştım uzun bir süre yorucuydu biraz belki evet ama öyle bir değdi ki..

Köy gelini gibi hissettim kendimi..kuş bakışı kaynana seyrederdi sanki :)

Benimki tatlı bir insandır o ayrı..

Kevgirden elde edilen koyu kıvamı yine tencereye alıp kavurduğunuz soğanları ekleyin (bu aşamada tuzunu da katabilirsiniz)

Ayrı veya aynı tavada tereyağını eritin yakmamaya özen gösterin,salçayı ekleyin kavurduktan sonra kuru naneyi ekleyin son olarak bir kahve fincanı kadar su ekleyin krema kıvamı oluşunca salçayı çorbaya aktarıp çırpıcı ile karıştırıp homojenleşmesini sağlayın.



Bu kadar..

Peki neden batı trakya usülü dedim?
batı Trakya da soğanlar çoğu zaman yakılarak eklenir çorbalara pirinç çorbalarımızın nerdeyse tümünde yer alır..bundan da yer alınca oldu batı Trakya usülü :)

Sevdiklerinize sunun Allaha hamd edin yorgunluğunuzu gününüzün zorluğunu unutun.
Her kaşıkta zahmetime değmiş demek garanti.

O kadar yani :)

Afiyet olsun Allahahamd olsun hayırlı bereketli iftarlarınız olsun..

Selamünaleyküm..





Blog Calismalarim
Blog Calismalarim

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

18 yorum:

  1. Ezo Gelin çorbası yapmamıştım hiç, tarifinizi deneyeceğim. Elinize sağlık, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten yapmadığınıza inanmakta zorluk çekiyorum oysa o kadar muhteşem tarifleriniz var :) o halde denemenizi tavsiye ederim Hakkı bey çok teşekkür ederim Allah razı olsun.

      Sil
  2. ÇOK ŞEKER BİR ÇORBA TARİFİ ALDIM ELLERİNE SAĞLIK AFİYETLER OLSUN CANIMM:)LAKİN ŞUNU SÖYLEMELİYİMKİ!!! SEN MUTFAK ALETİNİ BOZ...KEVGİRDEN SAKİN SAKİN GEÇİR TEPENDEN BAKAN KAYNANA SESSİZMİYDİ :)))DURMAZ DURAMAAZZ...KENDİMDEN MİSAL KIZLARIM DUADALAR ALLAH SANA OĞUL VERMEMİŞ SEBEBİ?ELİN KIZININ ÇEKECEĞİ VARMIŞ ELİMDEN...YA BEN ÇOK GÜLDÜM BU ÇORBA TARİFİNE AMA AYNEN TARİF PİŞECEK İNŞALLAH
    CANIM ÇOK ÇEKTİ:))DUALARIMLA

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun ablaaaam öptüm yanaklarından ellerinden çok çok :)

      Sil
  3. Ne çok severim bir bilsen Sevgicim.Bir mercimek bir ezogelin.ellerine sağlık canım,afiyetle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun Nursencim benim de favori çorbamdır kendisi :)

      Sil
  4. Aleyküm selam.Hayırlı Ramazanlar Sevgi.Çok sevdiğim bi çorbadır ama hiç soğanlı yapmamıştım.Bunu deniyeceğin inşallah.Bulyon ile ilgili yorumunda çok hoşuma gitti.Bende kullanmasını sevmem .Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulyon çoook nadir ve gerçekten zor denecek zamanlarda ve belki :)
      Sevgiler.

      Sil
  5. Cook sevdigim bir corbadir.Bencede süzgecten gecirme daha güzêl oluyor.Bizde sogani (Sivas) karamelize yaparak corbalara koruz,

    Hatta yayla,ayran corbasina bile cok güzel tat veriyor.Ama,esim ve oglum hic sevmiyorlar.Hasret kaldim diyebilirim.

    Elinize saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendisineyapın Şule hanım veya soğanı kenditabağınıza koyun lezzeti bir başkadır biz hepimiz çok seviyoruz,teşekkür ederim Allah razı olsun sevgiler.

      Sil
  6. Hayırlı ramazanlar sevgiciğim, değişikmiş denemek lazım..
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlı ramazanlar Özlem ablacım deneyebilirsin çok güzel oluyor :)

      Sil
  7. Kevgirden geçirmek süper fikir
    Ellerinize sağlık
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  8. Es selamu aleykum,
    Sevgiciğim çorbanın görüntüsünden tadının da güzel olduğunu tahmin edebiliyorum, ellerin dert görmesin,
    hayırlı ramazanların olsun, muhabbetlerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyna vealeykümüsselam ablam teşekkür ederim senin beğenmene ço ksevindim özellikle elinize su dökemem ..hayırlı ramazanlar şimdiden hayırlı mübarek bayramlar dilerim.

      Sil
  9. Elinize sağluk Sevgi Hanım, çok severim ezo gelin çorbasını, çorbaların tamamını severim ayrıca;))) Ramazanınız sizin de hayırlı olsun. Sizin benim Ramazamını hayırladığınız epey zaman oldu ama ben geç kaldım birazcık, kusuruma bakmayın lütfen. Bu güzel günlerde bereketiniz bol, dualarınız kabul olsun inşallah. Sevgi ve selamlar Eskişehir'den;).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan hanım yorumunuz beni mutlu etti çok teşekkür ederim bende çorbacıyım hemde nasıl :)
      Ço ksevgiler gönderiyorum bayramınızı şimdiden kutlarım.

      Sil

Recent in Recipes

SON YAZILAR