5 Temmuz 2014 Cumartesi

Bir Köy Ziyareti


Köy ziyaretlerimiz genelde önemli bir olay veya önemli günler sebebiyle yapılır..arabası da olmayınca insanın daha çok uzuyor gözünde yollar...oysa uzak desen uzak değil yakın desen yakın değil ama köye gitmek şehirli olduktan sonra ağır geliyor insana.
Bir kaç ay önce gidişimizin sebebi bir cenazeydi..cenaze evinin pencereleri beni dünyaya getireceklerin dünyaya geldikleri ve büyüdükleri eve bakıyordu.
Kahvelerin yakıtı  ispirto olan minik bir ocakta pişirildiği,dört ayaklı sobanın sürekli yandığı,duvarlar boyu rafların olduğu ninemin evine..



Cenaze kaldırılırken sessizlik havlayan köpekler oynaşan çocuklar kapılarda pencerelerde avuçları açık dua eden insanlar vardı..kimileri ise pencerelerin arkasında sessizce yüzleri görünmeden dua ediyordu,yukarıdaki resimdeki gibi..


Köy sokaklarında dolaşmaya çıktık sonra..daracık sokakların içinde herşey sağımdan solumdan geçti durdu..
Defalarca sevinçle yokuş aşağı koşarak dizlerimi parçaladığım sokak..defalarca akşam vakti karpuzcuya yetişmek için nefes nefes çıktığım sokak..


Çocukken evlerin ve kafesli pencerelerin Osmanlının hükmettiği dönemde inşaa edildiğini bilmiyordum..Köyümüzün adını bir Osmanlı Paşasından aldığını da..


Herşeyde olduğu gibi köylerin de doğallığı ve orjinalliği yavaş yavaş elden gidiyor..güzel evler kocaman binaların arasında boyun eğiyor..çocuklarını çok sevdiklerinden dolayı boyun eğip hayır diyemeyen anne babalar gibi..


Evimizin takvimi hala duvardaydı..terk edildiği günde durmuş zaman..toz duman içinde herşey..
Kurban bayramında etlerin dinlendirildiği kocaman çengeller ağlar içinde..yerlerde kabak çekirdekleri,dolapların içinde el yazısı mevlid-i şerif yaprakları çorap kutusunda Kur'an'i kerimler,pencerelerin çoğu açık vaziyette zemin gıcırdamakta...

Hatıralar gibi..herşey tozlanmış,yaşanmışlıklar gibi herşey unutulmuş..hayat gibi herşey yok olmaya yıpranmaya ve son bulmaya mahkum edilmiş.

Aklımdan gitmiyor..Çocukluğumun mutluluktan çığlık çığlığa can atarak çiçek açtığı bu ev yavaş yavaş yok oluyor,yıkılıyor.

Hatıralarım yıkılıyor,seviçlerimi örümcekler ağlarına hapsediyor,karşı koyamıyor kurtaramıyorum.. ve ben sallanan merdivenin basamaklarından çıkarken hala korkuyorum.

Korktuğum halde o eve gitmekten kendimi alamıyorum..




Blog Calismalarim
Blog Calismalarim

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

18 yorum:

  1. Sevgiciğim başın sağ olsun ne mutlu böyle bir ayda ölene...
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cenazemiz bir kaç ay evveldi özlem ablam yine de Allah razı olsun..sevgilerimi gönderiyorum.

      Sil
  2. Ne kadar güzel bir yazı olmuş, gözlerim dolu dolu okudum. Beni de çocukluğuma götürdüm canım, ne kadar özlemişim o günleri :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sildiklerimi yazmadığımasevindim şimdi..benim de içim doldu..

      Sil
  3. Hüzünlü bir yazı olmuş, evin resmi bile hüzünlü :(

    YanıtlaSil
  4. Allah rahmet eylesin merhuma
    dokunaklı bir yazı olmuş yüreğine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun canım..duana amin diyorum kalben..sevgiler.

      Sil
  5. Ne guzel gidip gorebileceginiz bir koyunuz varmis benim hic orda bir koy var gitmesekde gormesekde diyebilegim bir koyum olmadi.Dogup buyudugum mahalle ise bana bir asir kadar uzakta...Her gidip gordugumde daha da yabancilasip uzaklastigim eski mahalle...selam dua ve muhabbetle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ranacım gidip görüyoruz ama paramparça yüreklerle dönüşler gerçekten kötü..vefasızlığımız bizi cezalandırıyor böylece..Allah razı olsuncanım.

      Sil
  6. ALLAHIM RAHMET EYLESİN... MEKANI CENNET OLSUN ...EVLERDE NE KADAR HÜZÜN OLSADA KAPISINDA BİLE SAMİMİYETTİN RENKLERİNİ ANILARINI GÖSTERMİŞSİN BİZLERE EMEKLERİNE SAĞLIK KIYMETLİ KIZIM SAĞLIKLA KAL

    YanıtlaSil
  7. Bız köydeki anneannemin evini tadilat ettirdik.dayılarım yaptılar.şimdi senede bir defa ramazan Bayramı'nda biriki gün gidip kalıyoruz.mezarlarını ziyaret ediyoruz.kayınvaidemin köyüne gittik gezmeye.evler harabe olmuş. Dediğin gibi zamanında ne kadar cıvıl cıvıldı kimbilir.evlere neşe canlılık duygu katan içindeki yaşayan insanlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç kaybolsun istemiyorum bunlar biliyormusun..çok acı geliyor bana.

      Sil
  8. Cok huzunlu geldi bana yaziniz, hayat tabi ki huzunde var ama nedense takvim aglatti beni. Hay Allah inanin cok duygulandim. Saglikla uzun yasayin, huzunden cok sevinclerimizin olmasi dilegimle.

    YanıtlaSil
  9. ben de yıllar sonra köyümüze gittiğimizde eşime anlatacaktım babaannemlerin evindeki hatıralarımızı ..ama bir gittik ki ev harabe.. halbuki anlatacaktım eşime babaannemin mis gibi fırından bizim için getirdiği kolaçları (minik köy ekmeği),sundurmada bize verdiği yoğurtlu şekerli ev ekmeklerini, geceleri dedemin bize öğrettiği yıldız isimlerini ve uçakların nereye gittiklerini, dışarıdaki tuvalete ne korkularla gittiğimizi, yüzümüzü tulumbada nasıl yıkadığımızı,bahçeden topladığımız taze sarımsakları...biz yine de çok şanslıydık..anılarımız var..hüzünlerimiz ..özlemlerimiz..ama engel olamadığımız maalesef kayıplarımız..sevgiyle kalın sevgi hanımcım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolaç evet!..babannem yapardı hala da yapılıyor köyümüzde bilirim..o yağ kokusunu hatırlattınız bana Sümeyra hanım..Allah razı olsun dilerim Rabbim bir gün karşılaştırır yakından paylaşırızanılarımızı.

      Sil

Recent in Recipes

SON YAZILAR