29 Temmuz 2013 Pazartesi

Edep geleneğimiz


Osmanlı'da İlkokul Eğitimi yani o zamanların deyimi ile Sıbyan Mektepleri... Bu mekteplerin en önemli özelliği normal eğitimlerin yanında din eğitimlerinin de birlikte verilmesidir. Bu okullarda okuma, yazma, gramer, Kur'an Bilgisi, fıkıh gibi ilimler verilirdi. Özellikle kızların eğitimleri çok önemsenir, gelecek nesilleri yetiştirecek olmaları hasebiyle bu konu üzerinde önemle durulurdu. Bu mekteplerde okutulan kitapların başında "Envarü'l Aşıkın ve Mızraklı İlmihal" gelmektedir. Musiki olarak da Mevlid-i Şerif, Kaside-i Bürde, İlahi, naat okutulurdu. Bunların yanında Geleceğin Ev Hanımlarına, sebze ve meyveleri mevsiminde kurutulup saklamayı, reçel, turşu, sucuk, pastırma, peynir yapmayı, dikiş dikmeye kadar ev idaresi dersleri öğretilirdi.E vin kurulmasından ısıtılmasına, eşyanın yerleştirilmesinden temizlenmezine; ütü, ekmek yapımı, hasta bakımı, ilk yardım bilgileri, çocuk ve yaşlıların bakımı ile gelir gideri ayarlamak bu okullarda okutulan derslerden öğretilirdi. Yine çocuk dört yaşından dört ay alınca Sıbyan Mekteplerinden kıraat usulü öğrenirdi. Kur'an ve Arapça ders öğretiminin yanında farsça öğretilir, Gülistan, Bostan ve Hafız'ın eserleri de okutulurdu. 

Yukarıdaki bilgiler Dervişler.net sitesinde yayınlanan bir yazının bir kısmıdır kardeşlerim..
Haluk Sena Arı hanımefendinin Semerkand Tv'de yayınlanan hanımlar buyurun programındaki söyleşisine bir çok kez kulak kabartmış büyük bir ilgiyle güzel sözlerini dinlemiştim..

Söyledikleri günümüzdeki yaşananlar o kadar zıt şeyler ki..
Edep geleneğimiz kitabı ilk fırsatta sahip olmak istediğim bir kitap oldu bu sebeple..

Akşam vakti balkonumda oturduğum zaman hava kararır kararmaz süslemiş kokulanmış henüz 15 yaşına yeni girmiş genç yavrularımıza bakınca aklıma daima Haluk Sena hanımefendinin anlattıkları gelir..

Edep,usul ahlak..tevazü..utanmak saklanmak örtmek ve sergilememek..
İnsan sakındıkça,esirgedikçe,seçici oldukça olabildiğince ve düşünerek hareket ettiği sürece KALİTE'yi elde eder kaliteli olur..

Cazip olmayan ortada pek sergilenmeyen hep bulunmayan hint kumaşı olanlar çok eskilerde kaldı gibi şimdilerde..


Bir çok şey var aslında bununla ilgili söylenip yazılabilecek..
Lakin kitabı kendime tavsiye ettiğim gibi sizlere de tavsiye etmek isterim kardeşlerim..ilk fırsatta alınırsa daha ziyade bilgiler de paylaşmayı arzu ediyorum..

Gençlerimizi seviyorum..annelerini seviyorum..
Ancak sokakta tesettürlü bir annenin yanında saçı başı açık yarı çıplak kız çocuğunu görünce içim cız ediyor..

Annelerimiz anne adaylarımız mümkün mertebe hamile kalmadan evvel bilinçlenmeli okumalı bilgilenmeliler..

Bebeğin ihtiyacı elbette ki huzurlu bir ortamdır annedir babadır..
Ama şu var ki ahlaksız,bilgisiz oldukça esnek ve kolaylıkla taviz verilen bir ortama gelen bebek şeytana apaçık sunulan bir kurbandır dostlarım tedbirli olmak lazım tavsiyelere nasihatlere daha fazla kulak kabartmak lazım önem vermek ciddiye almak lazım...

Dilerim temin edilir okunur ve istifade edilir bu güzel eserden..

Haluk Sena hanımefendiye sevgi ve selamlarımızı göndererek bolca da dualar edelim inşallah..



Sevgilerimle..
Blog Calismalarim
Blog Calismalarim

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

1 yorum:

  1. Çocuk yetiştirmek bir sanat bence. Ben öyle görüyorum. Nakış nakış işlenmeli her bir özellik. Ahlak daha 3-4 yaşlarında yerleşirken bir bebeğe, onu başı boş bırakmak geleceğine verdiğimiz en büyük zarar kesinlikle. Allah bize hayırlı evlatlar yetiştirmeyi nasip etsin ablam... Dua ile..

    YanıtlaSil

Recent in Recipes

SON YAZILAR