31 Ağustos 2013 Cumartesi

Ferace nedir-Feraceye Ne oldu?



Selamünaleyküm sevgili dostlarım..

Niyetimde bir ferace almak var ne zamandır..
İnternette baktıklarım ferace denecek türden değiller gerçekten ya ben çok geride kalmışım ya da ferace nedir nasıl bişeye benzer hiç bilememişim..

Bayram öncesi internetten bir ferace almak için arayış içine girdim..
Bir çok sitede görebildiklerimi ferace dedikleri dış giyimlere daha bakmadan poz veren kadınların resimleri yüzünden ürünlere bakamadım haliyle de tümünü hemen eledim.

Önyargılı bir durum evet farkındayım..ancak ferace dediğin topuklu ayakkabı ile topuzu dikilmiş bir kafa ile bir arada yer alamayacağı görüşündeyim..

Bunu da araştırmak istedim..her ne kadar çocukluğumdan beri feracenin nasıl giyildiği kimler tarafından kullanıldığı bakımı muhafazası taşınması hatta ve hatta terzi olan ve yıllarca dikimini yapan annem tarafından nasıl dikildiğini bizzat görmüş olduğum halde belki tanımı farklıdır diye minik bir araştırma yaptım..

karşıma çıkan sonuçlar bunlardır:

FERACE NEDİR?



Eskiden kadınların örtünme için giydikleri elbisenin isim Sonraları ferace yerine çarşaf kullanılmaya Başlandı. feraceler fantezi kumaştan, çuhadan, softan yapılırdı. Genellikle düz, sade olanların yaygın Olduğu gibi, cepleri ve yakaları işlemeli olanları da vardı. Modaya göre daha koyu renkli, arka yakası uzun, bedeni bol ve dar olanları da giyilirdi. feracenin al renkli olanı gençler arasında daha yaygındı
ferace, günümüzdeki kadınların giydiği mantonun çok benzeri olup, mantodan farklı özelliği geniş Yakalarının olmayışı ve daha uzun oluşudur. Ferace boyun kısmını tam olarak kapatmadığı için, Kadının baş ve yüz kısmı yaşmakla kapatılırdı. ayakkabının, çantanın ve şemsiyenin renginin feraceninkine uygun olmasına günümüz kadınları gibi, eskiler de çok dikkat ederlerdi.
ilmiye sınıfından olan kimselerin resmi günlerde gıymış olduğu sırma işlemeli elbiseye de ferace ismi verılırdı. Çuhadan yapılan bu feracenin, kolları oldukça boldu. Bu feraceler, Osmanlı devletinin sonuna Kadar devam etmişti. tanzimat devrinden önce sarayın üst makamında olanlar da ferace giyerlerdi. Böyle feracelerden bazılarının içi kürkle kaplı olurdu. Ulemaya ait olanlarınkine, ulema, kadınlarınkine kadın, erkeklerinkine de erkek feracesı denirdi. Yapılış olarak kadın ve erkeklerin çuhası farklı biçimlerde idi. ferace 20. asrın başlarına kadar giyilmiştir. Bazı bölgelerde halen giyilmektedir

Kaynak:Yenibilgiler



Ferace hakkında bir çok sitede hep aynı bilgiler karşıma çıktı dolayısıyla size konu ile ilgili daha fazla bilgi aktaramıyorum..

Çocukluğumdan beri gördüğüm ferace,annemin büyükannelerimin komşusu tanıdığı kısaca tüm kadınların giydiği terzide diktirilen,hazırı satılmayan siyah vucut hatlarını anlamanıza veya tahmin etmenizde asla ihtimal olmayan sade düz bir kıyafetti.

Uzun yıllar bu şekilde kullanıldı rengi atılınca yenisi dikilen,üzerinde süsü,fiyongu,taş,kurdelesi kemer(!) olmayan bir giysi türü.

Rengi atınca,güneşten yanıp solunca yenisi dikilidi,evimiz daima siyah kumaşlarla dolp taşardı özellikle de Ramazan ayı öncesinde kadınlar daha önceden kumşalrını bırakıp sıraya girerlerdi..

Buluğ çağına giren her kız feracesini mutlaka giyerek çıktığını da hatırlıyorum..
Gözümde küçük bir kız olarak ben ferace büyümekti,örtünmekti,kendini başka bir gruba (olgunluk,evlenme yaşına gelmişlik,aile kurmaya aday)vasıflarını taşıyan için giyilmesi taşınması gereken kıyafetti.

Baktığım bir çok ferace modelleri :) evet modellerine baktığımda bildiğimin çok dışında hafızamdaki ve anılarımdaki kavramla örtüşmeyen bir çok görselle karşılaştım..

Annemin bana dikmiş olduğu feraceyi inanın sokakta giymeye çekindim o görselleri gördükten sonra..

Aklım iyice karıştı..
Feracenin topuklu ayakkabı ve güneş gözlüğü ile kombini(!)
Mavisi,pembesi,kırmızınsıa rastlayınca ferace kavramı ve tanımı uçup gitti aklımdan..

Anılarım sıfırlandı anılarım yerle bir oldu..ferace diye bir kavram ve beraberinde yaşadığım bütün hatıralarım hafızamdan kaçarak el bile sallamadı..

Yabancı ülkelerdeki ferace görsellerine baktım sonra..aşağıdaki resimler yabancılar için feracenin 2013 'taki yani bu yılıni tanımıdır.






 İnternette yukarıdaki resimde gördüğünüz ferace modellerine rastladım ancak nerden nasıl temin edilir onu bulamadım..bu tarz oldukça hoşuma gitti..görsellerdeki modeller ve daha fazlasını bulabileceğiniz ve bulduğum adres burada mevcut:NTI-Simlple and Elegant İslamic Clothes evet ferace denmez ama günümüzün feracesiyle kıyaslanacak olursa en sade ve en düz çizgiye sahip olabilecek bu modelleri bulabildim..

Kolları geniş oldukça bol olanları da var ama üzerindeki süslemeler ve taşlardan insan gözünü alamadığı için oldukça ağır ve feraceyle alakası olmayan bir giysi gibi göründü gözüme.

 Türkiye'deki feracenin tanımı ise aşağıdaki resimlerde mevcut:



 Bir çok modelleri renkleri görsellerine rastlamak mümkün..
Bunların arasından seçebildiklerim aşağıdakilerdir..


Ortadaki turkuvaz renklisi başka renklerde de mevcut ama sanırım siyah rengi yoktu veya ben göremedim..



Bunların ardından neyi giyeceğimi bilemedim..
Son olarak da tesettür giyimin modaya girmiş hali..moda olmuş hali modaya adapte edilmiş kadınlara 'uygun olur'mantığını aşılamış en büyük firmaların farzı tarza dönüştürdükleri,dalga dalga kadınlarımızın buna ayak uydurdukları,tesettüre uygun olduğunu düşünerek satın aldıkları tesettürle ilgisi olmayan giyim tarzı hakkında söylenecek sözün çok olmasına rağmen akıllı bir insanın herşeyi ya da bir çok şeyi anladığını algıladığını,büyük firmaların neye yatırım yaptığını neyi verip neyi bizden almak istediklerini kısaca bu alış-verişin kimin ne denli kazancı ve çıkarı olabileceğinin farkında olduğunu biliyorum.

Hayalimdeki ferace modellerine ve feracelere ulaşamadığım için üzgünüm..ulaşabileceğim bildiğiniz yerler-siteler varsa paylaşırsanız çok memnun olurum olmadı yukarıda paylaştıklarımdan almayı düşünüyorum en kötü ihtimalkumaşımı alıp annemin kapısına dayanırım..

Farzın tarz olduğunu görünce ne feracenin f'si kaldı içimde ne de tesettürün t'si..

Allah'ın emri olduğuna dair ise söylenecek yok kelime.


Sevgilerimle..


Blog Calismalarim
Blog Calismalarim

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

23 yorum:

  1. Hayirli sabahlar sevgim .bir solukta okudum ablam
    malesef ayni senin acikladigin gibi durum :(
    tesettür modanin bir diger adi artik.
    genis bir piyasasi dudak ucuklatan fiatlari ile benim diyen moda evlerine tasarimlara kök söktürüyor .

    tek sey diyebilirim kadin akillidir akilli olmak zorundadir. bir kadin bir nesli bir milleti yetistirir cünki .
    üzerimde tasidigim carsafa degineyim zira belki kafandaki düsüncelere cevap olabilir .
    renkleri olmasina ragmen siyah tercihim
    tesettür görünmezliktir, olmalidir..
    yikarim bes dakikada kurur :) ütü derdi yoktur pijamamla bile dügüne gidebilirim :)) kimse görmez cünki ic kiyafetim tek bana özeldir. ve saatlerce giyinmek iskencesi yoktur.
    disarida abdest almak sorun degildir kollari rahat cikar alttan .igne ihtiyacim hic yoktur :) boynum rahattir sicakda serin,serinde lahana gibi giyinebilirim.disarida bile namaz sorun degildir ne oram acilacak nede namaza mani olacak kadar dar degildir. kombin derdim yoktur uydu uymadi hiiiic yok.sadeligin anasidir tek renktir cünki bütcene ek masraf kiyafet en cüzi yerdedir esime yüküm israfim yoktur bir esarp varken ikincisi tamam ihtiyactir, ücüncüsü kul hakkidir ! denir.. nasil kalkilir bunun altindan?
    carsaf yobazlik degilmi? evet ben yobazim :)üstüne basa basa yaziyorum kimseyi yargilamiyorum hasa
    yanlis anlasilmaya herkez diledigini giyer, ben carsaf diledim ve giydim rabbim dileyen herkeze nasip eylesin carsaf özgürlüktür,carsaf rahatliktir carsaf kadinin tenidir .
    teni insani rahatsiz edermi ??

    istedigin tarz feraceyi istanbul fatihte bulabilirsin internet üzeri fiatlar cok farklidir, yani bir istanbul gezisine kadar daha beklemelisin cok uzattim hakkini helal edesin cenem düstüüüüü
    dua ile ablam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle düşen çeneye can kurban ablam!..
      Boş değil satırların,cümlelerin yerli yerinde..

      Rabbim aydınlatsın yrümemizi istediği yolda yürütsün dilerim..
      Bilmeyene bildirsin görmeyene gördürsün bana da nasip etsin inşaAllah..

      Çarşaf hakkında yazdıkların ne kadar makul ve akıllıca çok çok hak verdim daima hak verdim sana ah benim içimde de o cesaret bir doğsa ..

      Sevgiler sarılıyorum koklayarak.

      Sil
  2. Markalar modayı takip ettiği için aradığınız şeyi bulamazsınız. Bu durumda diktirmek en mantıklısı olacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O dikilene de nasıl dik dik bakılıyor insan kendini çok acaip hissedebiliyor..
      ne zor zaman Allahım!

      Sil
  3. Farzı Tarza Dönüştürmek!
    Tam anlamıyla anlatan bir cümle.
    Birde bu siteye bakın belki aradığınızı bulabilirsiniz,
    https://www.facebook.com/demosferbutik?fref=ts

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnceledim hatta mesaj bile gönderdim,bakalım hayırlısı :)
      Sevgiler gönderiyorum.

      Sil
  4. İçimden geçenleri o kadar güzel bir şekilde anlatmışsın ki ablacım, daha söyleyecek bir söz bulamıyorum.
    İlk eklediğiniz feraceyi görünce ben de almak istedim ama feraceler dediğiniz gibi çok süslüydü.
    Bazısı dantelli, bazısı taşlı. Öyle olunca ben de almadım annem de izin vermedi almama.
    Ne alacağımızı şaştık kaldık. Pardesüler ayrı süslü veya dikkat çekecek renklerde.
    Bir giyebileceğimiz ferace vardı onu da süslü-püslü yaptılar sonunda.
    Ha bir de boyları 15 cm kadar kısa geliyor alttan pantolon giymek zorunda kalıyorum o da ayrı bir dert.
    En iyisi bence ya dikmek ya diktirmek.

    Bu arada sizin için araştırdım en sadesinden bir tane buldum. Bir akın isterseniz.
    http://feracem.net/ferace/Tek.D%C3%BC%C4%9Fme_Ferace

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya kısadır ya istemediğin bölümü dardır ya abdest almaya engeldir öyledir böyledir gez dolaş dur bulmak öyle zor ki..
      Bir de durup düşünüyor insan acaba bende i bir terslik var beğenemiyorum diye..

      verdiğin linke daha dün baktım incelenebilecek modelleri var teşekkür ediyorum Allah razı olsun.

      Sil
  5. Her kıyafet yozlaşıyor,yozlaştırılıyor tek istisna ise çarşaf,onun için de cumhuriyetin ilk yıllarında çarşafı çıkarıp pardüsüye geçiş merasimleri yapılmış,Mustafa Armağanın deyimi ile:
    "Değiştirilemeyen tek kıyafet çarşaf"
    o pardüsüler şimdi ne hale gelmiş,binlerce modeli var,ama tesettüre uygun olanı nerede ise yok :(
    bu konu çok su götürür,Rabbim encamımızı hayreylesin(amin),
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Su götürsün ablam imanımızı götürüyor zira..
      Kadın,anne,şeref ümmet demektir..
      Tutulmalı ucundan bazen uyarılmalı bazen dizinin dibine çöküp anlatılmalı bilemiyorum kanayan yaraya dönüştü,destekleyenler de yine kardeşlerimiz Rabbim aydınlatsın doğruyu göstersin inşaAllah..sevgiler.

      Sil
  6. O beğendiğin turkuaz olanın sağındaki kırmızı eşarplı mankenin giydiği aynı model siyah değil mi? Fotoğrafta mı öyle görünüyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın!
      Nasıl dikkat etmedim diye güldüm kendime..
      Aynı modeln siyahı gözümün önündeymiş Rahman razı olsun,o olur bak! o çok güzel olur,teşekkürler can.

      Sil
  7. Sevgi abla tüm söylediklerine aynen katılıyorum.Gerçekten ferace miyi resimdekiler?Onlar feraceyse benim bildiğim ne?İnşallah istediğin gibi bulursun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende bilmiyorum neyin ne olduğunu artık canısı.
      İnşaAllah aradığımı bulursam paylaşırım,sevgiler.

      Sil
  8. Yazıyı henüz okumadım, okuyacağım ama hemen bir şikayetimi belirteyim: bit punto!gözlerim acıyooo!:):):)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım kardeşim sayfamınsol tarafında en üstte YAZI BOYUTUNU BÜYÜT özelliğini taşıyan eklenti var balım oradan istediğin kadar büyütebilirsin :)

      Sil
  9. Okudum şimdi. Anlıyorum ama artık bu konuda yazıp okumaktan da sıkıldım açıkçası. Allah hepimize hidayet versin. Her halimizin, hareketimizin Zatının razı olacağı hallerden olmasını nasip etsin. Amin.
    Ben feracelerimi Samsun'da kolayca bulup alabiliyorum. Kaliteli olsun dersen 60-70 Tl den başlıyor. Türkiye' de bulmak çok da sorun değil diye biliyorum ama interneti bilemem. Umre dönüşü annemin, kayınvalidemin getirdikleri de gayet güzel.
    Ama en iyisi çarşaf. İnşaAllah bize de nasip olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çare yok..herkes bıktı bunladı söylemekten de duymaktan da ama atılsın tohum kim hasat ederse etsin,nasip meselesi kuzum.

      çare bulunacak inşaAllah herşeye ..zaten önümüz ölüm kaçarı var mıbunun?

      Kumaş seçtim model buldum birleştirip başka bir model meydana çıkabileceğini düşünüyorum inşaAllah bu gün başlayacağım,kendim dikmeye niyet ettim,hadi bakalım..

      Çarşaf en güzeli,amin ecmain Rabbim nasip etsin amin.

      Sil
  10. İlk resimdeki teyzeler aynı rahmetli anneanneme benziyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimkiler halen böyle resimdekiler gibi..
      Allah rahmet eylesin can,sevgiler.

      Sil
  11. Sevgi Hanım merhaba,
    Ne güzel yazmışsınız, bir çırpıda okudum yazınızı..
    Benim de çok yakın bir tanıdığım bir-iki yıl önce bir ferace almıştı, ferace bildiğiniz çingene pembesi derler ya, heh işte tam da öyle bir renkti.. O zamanlar böyle konuları çok iyi bilmeme rağmen feracenin siyah olduğumdan yüz de yüz emindim, ve bu bilgimi tanıdığım ile paylaştığımda o eskidendi artık böyle demişti.. Çok şaşırmıştım..
    Bu arada ben yeni kapandım, ve kapanmadan önce hep dua ettim Allah'ım nolur ben öyle kapalılardan olmayayım diye, korktum, çok hem de..
    Önceleri de bir kaç kapalı tanıdığımdan yardım istedim eşarbımı bağlama konusunda, çünkü hiç bilmiyorudum.. Kafam da taşıyamacak bir topuz yaptılar önce bana :) Ama ben o topuzla ilgili Hadis-i Şerifi okumuştum.. Teşekkür ettim ve kendim bir şekilde bağladım.. Şimdi topuz yapmadığım için bana şaşkınlıkla bakıyorlar.. Etrafımda çok kapalı insan var ama inanın topuz yapmayan yok, ne üzücü..
    Amacım kimseyi eleştirmek değil, netice de ben daha çok yeni kapalıyım, bilgim çok az.. Amacım en doğru şekilde yapabilmek..
    Allah hepimizi istediği kullar gibi eylesin inşallah..
    Çok sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Didem hanım..
      Şu anda hissettiğim mutluluğum öyle büyük ki..
      İlk işim profil resmine bakmak..
      Subhanallah..çok yakışmış..Rabbim tamamına erdirsin ilmini artırsın dilerim..

      Yazdıkların çok yerinde ve doğru şeyler..
      Bilemiyorum zamanla taviz mi veriliyor hafife mi alınıyor ama bir şekilde şeytan kandırıyor..
      Dua edelim bir umuttur ve bitmemesi gereken bir gaye..

      Rabbim tüm kardeşlerimizin hidayetini artırsın,farkına vardırdın.

      Yeni yolun hayırlı olsun dilerim,tüm kalbimle,mübarek olsun..

      Sil
  12. çok hoş resımler bunlar kapalı değilim ama cok begendım yeterkı yakışanı bılmek yakıştırmak gerek bu arada blok sayfası da tasarımıyla sadelıgıyle cok güzel ayrıca belırtmek ıstedım sevgiler...

    YanıtlaSil

Recent in Recipes

SON YAZILAR