19 Ağustos 2012 Pazar

Blogger'da kategori oluşturmak

Özelden gelen bir istek üzerine kategori açmak konusunu geniş bir post olarak hazırlayıp paylaşmaya karar verdim..resimlerle anlatmak hem daha anlaşılır hem uygulamaya gelince daha kolay olduğunu düşünüyorum.Blogger şablonlarında bir çok özelliği barındırıyor,kullanımı genelde kolaydır..bilgisi az olan dahi birkaç dakika içerisinde blogunu açıp bloglamaya başlayabilir..Tasarım kısmına geçince blogu zevkine göre özelleştirmek arzu ettiği konuları önplana çıkarmak isteyebilir.Bunu yapmanın en iyi yolu kategori belirlemek veya belirlenmiş kategorilerden link/bağlantı)aracılığı ile arzu ettiği içeriği göz önünde bulundurmaktır.
Önplana çıkmasını önplanda durmasını istediğiniz içeriğinizi gerek resimli bir bağlantı ile gerekse göz önünde ve el altında bulunması için link grupları yerleştirebilirsiniz.

Adım adım bölüm bölüm elimden geldiğince bilgim dahilinde izah etmeye çalışacağım,sormak istediğiniz soruları yorumlara bırakabilirsiniz.başarılar dilerim.

Resimli kategori oluşturmak:

Resimli kategoriler blog tasarımında ve blogu ziyaret edene içeriği en iyi şekilde sunmanın yoludur kanaatimce..özellikle yemek veya görsel ağırlıklı bloglarda çok önerimdir.

Resimli kategori oluşturmak için önceden kategorinizi simgeleyecek resminizi seçmelisiniz..konumun genişliğine göre ebatlarını ayarlayabilir gerekirse küçültebilir gerekirse büyütebilirsiniz bu işlem için Windows'un Resim programını da kullanabilirsiniz...Birden çok resimler kullanılacaksa her resmin ebatları aynı olmalıdır.

Resimli kategoriler uygulama: 

 

Kategorimiz için seçtiğimiz resmi belirliyoruz örnek olarak yukarıdaki resmi kullanacağım.Diyelim ki bir yemek bloğum var ve ben çorbalar kategorisini açacağım..

DİKKAT-Bütün bilgiler eski arayüzüne göre gösterilmektedir..yeni arayüz kullanıcıları bu posttan bilgi alabilirler..


Kumanda panelimizden



 Tasarıma tıklıyorsunuz




Ardından Gadget ekle diyoruz..

Resim ekle gadget'ini seçtikten sonra 



Karşınıza bu pencere çıkacaktır..mor yazılarla ekleyebileceklerinizi işaretledim,bunlar isteğe bağlıdır ama mutlaka girilmesi gerekli olan şey bağlantı adresidir.
Resmin boyutlundurması önceden yapıldı ise veya seçilen resmin ebatları kullanıma hazır ise daire içine alınmış Sığacak şekilde küçült seçeneğini iptal etmeniz gerekecektir.

Bağla konumundan Bilgisayarimdan veya Ara diye geçen buttona tıklayarak önceden belirlediğimiz resmi seçiyoruz,resmimiz internet üzerinde ise bu durumda Web'den seçeneğine tıklamamız gerekecek.Web'den seçtiğimiz resmin bağlantı(URL)adresini almak için resmin üzerine sağ tıklayarak bağlantı adresini veya konumunu kopyala deyip Enter tuşuna basmamız gerekli.Resim ekranda görünecektir.

Hepsi bu..resmimizi seçtikten sonra kategorimizin bağlantı adresini alıp işlemimizi tamamlayabiliriz bunun için kayıtlardan arzu edilen etiket seçilmeli.
Yukarıdaki resimde kayıtların alt kısmında bulunan bir etiketi görmektesiniz..yukarıda seçtiğim resim çorbalar kategorimi simgeleyeceği için etiketlerden corbalar deyip ardından etiketin üzerine tutarak mouse'u sağ tıklıyor bağlantı adresini veya konumunu kopyala deyip Resim bilgilerinde bulunan Bağla-Bağlantı adresini gir konumuna yapıştırıyoruz.
Kaydet deyip Yerleşimdeki yerini belirlemek için arzu ettiğimiz yere sürüklüyoruz..bu işlemin ardından aynı şekilde arzu edildiği sayıda reimli kategori eklenebilir.Önizleme deyip herşey yolundaysa Kaydet diyebiliriz.
Kategori resimlerine kategori adı veya resme yazı yazmak isteyenler:Resimlere yazı nasıl eklenir postumdan bilgi alabilirler. 


Linkli kategori oluşturmak:

 Linkli kategori oluşturmak da son zamanlarda tercih edilen ve yaygınlaşan bir tercihtir.Blogumun üst kısımlarında headerimin altında bulunan kategorilerim bir link grubudur mesela.

Linkli kategoriler uygulama:


Kumanda panelimizden



 Tasarıma tıklıyorsunuz




Ardından Gadget ekle diyoruz..



 HTML-Javascript gadget'ini seçiyoruz..

 


Kod bölümü denen kısma link verme kodunu ekliyoruz: 

<a href="ETİKET-BAĞLANTI LİNKİ" class="navigation">KATEGORİ ADI</a>
<a href="
ETİKET-BAĞLANTI LİNKİ" class="navigation">KATEGORİ ADI</a>
<a href="
ETİKET-BAĞLANTI LİNKİ'' class="navigation">KATEGORİ ADI</a>
<a href="
ETİKET-BAĞLANTI LİNKİ" class="navigation">KATEGORİ ADI</a>


Bağlantı adresine etiketimizin linkini koymalı  ve Kategori adı yazan kısımdan kategorimizi adlandırabiliriz.
Birden fazla link yani arzu ettiğiniz veya şablonunuzun tasarımı müsait ettiği kadar link ekleyebilirsiniz.Ayrıca bu link grubunu bende olduğu gibi Yerleşimden Üstbilgi denen kısımın altına koyabilir veya arzu ettiğiniz yere sürükleyerek yerleştirebilirsiniz.
Kaydet deyip Yerleşimdeki yerini belirlemek için arzu ettiğimiz yere sürüklüyoruz..Önizleme deyip herşey yolundaysa Kaydet diyebiliriz.


Seçilmiş etiketlerden kategori oluşturmak: Seçilmiş etiketlerden varsayılan kategori oluşturmak ise hepsinden en kolayıdır.Bunun için şablonunuzda önceden Etiketler özelliğinin eklenmiş olması lazım.

Etiketler özelliğini eklemek için yine öncelikle Kumanda paneli-Yerleşim-Gadget ekle kısmından gadget'lardan Etiket isimli eklentiyi bulup eklemeniz gerekir(yukarıki resim).

Etiketler eklentisinde önce Seçilen etiketleri işaretleyip ardından üzenle diyoruz.

Karşımıza blogumuzdaki mevcut tüm etiketler belirecektir.Aralarında kategorilerimizi oluşturacak olanları işaretledikten sonra daire içine alınmış Tamamlandı seçeneğine tıklayarak Kaydet diyoruz.

Görüntüle seçeneklerinde Liste işaretli olduğunda kategorilerimiz liste halinde sergilenecektir..
 
 
Bulut seçeneğini işaretlediğinizde kategorilerinizin görüntüsü yukarıdaki gibi olacaktır.
Şekillendirmek için BlogHocam'ın 3 farklı etiket stili postundan faydalanabilirsiniz.

 
Kategoriler hakkında paylaşabildiklerim şimdilik bunlardır.
Merak ettiğiniz konu veya anlamadıklarınızı yorumlar kutusunu kullanarak sorabilir bildirebilirsiniz..

Kolay gelsin..


..


Blog Calismalarim
Blog Calismalarim

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

15 yorum:

  1. Verdiğin bilgiler için teşekkür ediyorum.
    Hayırlı bayramlar dileklerimle sevgilerimi yolluyorum canım:)

    YanıtlaSil
  2. seninde bayramin mübarek olsun canim cocuklari öp benim icin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öptüm kokladım bol bol sabah :) teşekkür ederim Zeynebim ..

      Sil
  3. Çok teşekkür ederim bu faydalı postun için :) Ben link şeklinde olanı yapmak istiyordum ama onu beceremedim sanırım, etiketler şeklinde olanı da mailinden sonra yapmıştım. Öylesi daha iyi oldu, galiba :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım çok üzüldüm yapamadığın için faydalanman için hazırladım..bir kaç kez daha dene,korkma denemekten..Kaydet demedikten sonra sorun yok :)..sevgiler..

      Sil
  4. çok iyi oldu bu uzun zamandır yapmak istiyordum. artık blog F1 im olarak sizi seçiyorum. teşekkürler...

    YanıtlaSil
  5. ÇOK AÇIKLAYICI AMA BEN BECERİKSİZİM GALİBA :)

    YanıtlaSil
  6. etiket linkini nasıl alıyoruz onu alamadım :(

    YanıtlaSil
  7. postun altindaki etiketin uzerine fare ile gelip sag tik ''baglanti adresini kopyala'' deyip etiketin linkini almis olursunuz.

    YanıtlaSil
  8. @Değmesin Yağlı Boya çok teşekkür ederim sayenizde tasarımlar şenleniyor.
    Yüreğinize sağlık

    YanıtlaSil

Recent in Recipes

SON YAZILAR