15 Mayıs 2012 Salı

Portakallı Yufka Tatlısı


 Hayırlı sabahlar dostlar kardeşler ziyaretçi ve misafirlerim..
Elhamdülillah yine beraberiz..yeni bir güne güzellikle başlamak istedim bu gün..ailem ile ilgili postlara uzunca bir süreyi kapsayacak bir ara vermeyi düşünüyorum..eşim gelirse o ayrı bir durum tabii..en az benim kadar güzel haber bekleyenler var aranızda biliyorum..bu yüzden bu yönde bir gelişme söz konusu olursa ailemle ilgili bir post girmeyi borç bilirim..bu olana kadar..



Dün yine çok verimli bir gün geçirdik elhamdülillah..yoruluyorum diye sitem etsemde zaman zaman dolu dolu geçen bir günün sonunda bahşedilen günü gücümün yettiği kadar değerlendirdiğim için Allah'a şükrederek koyuyorum başımı yastığa..
Dün mutfağa verdim kendimi..tatlı krizi tutunca malzemelerinde tümü mevcut iken önce Fırında sütlaç sonra da Portakallı Yufka tatlısını yapmaya karar verdim..
İlkin denemenizi şiddetle tavsiye ettiğim Portakallı Yufka tatlısnın tarifini vermek isterim..
Tarif ağırlıklı bloglara da buradan selamlae gönderip kolaylıklar diliyorum ayrıca..

Bir tarif postu hazırlamak hiç de kolay değil çünkü dostlar..
Başarısından tedirginlik duyulabilir..sizin yaptığınız gibi yapılmayıp da suçlanma tehlikesi de var..
Dolayısıyla biliyorum ki Yemek Blogdaşlarım ellerinden geldiğince özenen insanlardır..tavsiye olarak da tariflerinden şüphe duyulmayacak başarısı nerdeyse kesin olan 2 blog adı vermek istiyorum bu noktada.

Birincisi ablam: Allah ne verdiyse
İkincisi de sevgili dünya tatlısı Ayşegül'ün sayfasıdır:Bir Tutam Kekik

Tarife dönecek olursam,elimizde bazen bayatlamış hatta dokunulunca kırılan kuruyan yufkalar kalır..
Bunları muhteşem bir tarif için kullanabiliriz..


Yaz mevsiminde dahi şerbetli tatlılardan vazgeçmeyenler,buzdolabından alıp soğuk soğuk zengin portakal tadı ve kokusuyla lezzeti benzersiz olan bu tatlımın malzemeleri şöyle..



Malzemeler:
1 kase yoğurt -süzme (300gr)
500 gr yufka veya 3-4 adet
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
4 yumurta
2 vanilya
1 portakalın suyu ve rendesi





Şerbeti için:
4 su bardağı su
2 su bardağı şeker- arzuya göre azaltılabilir
Bir çubuk tarçın-ikiye kırılmış
Bir kaç damla limon suyu




Fırınlama:
Yufkalarımız taze ise kopartarak tavuk etini didik didik eder gibi gelişi güzel parçalayıp 10 dakikalık bir pişirme için fırına veriyoruz..
Neden?
Yufkalarımızın sıvı harcda hamurlaşımaması ve hatta fırında az biraz renk alarak pişmeleri tadına ekstra tad katacağı için bu işlemi yapıyoruz-dikkat! sadece taze yufkalarda.
Artmış veya kurumuş yufka kullanılacaksa eğer 5dk kafi gelecektir..




Yapılışı-Birleştirme:

Tatlımızın bütün malzemelerini(yufkalar hariç)bir kaba alıp homojen bir kıvam elde edene kadar  karıştıralım,bu karışımın içine yufkalarımızı katıp yufkalarımızın ıslanmasını sağlayarak önceden yağlanmış bir tepsiye dizeler 30-35 ddk'lık pişme süresinin gerçekleşmesi için fırına verelim.
Piştikten sonra arzu edilen şekilde kesebiliriz.
Şerbetini tatlımız soğukken koymakta fayda var.
Hem tatlı hem şerbet her ikiside soğuk en az ılımış olmalıdır.

Buzdolabında muhafaza edilebilir arzuya göre krem şanti ile süslenebilir..ama çok tatlı bir tatlı olabileceği için şerbete konan şekeri azaltmanızda yarar vardır..

 
Bayıla bayıla yenen..yarına kalamayan yapıldıkça yapılmak istenen muhteşem ve çok pratik bir tatlıdır..
Soğuma faslını saymazsak :)

Afiyet olsun..deneyip de yapanlar olursa yorumunu olumlu-olumsuz esirgemesin lütfen..



..
Blog Calismalarim
Blog Calismalarim

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

5 yorum:

  1. abla eline saglik, denemek isterim bir ara ama ne yufkasi lazim buna?
    Sigara boregi yufkasi olabilir mi?
    Yada baklava yufkasindan?

    YanıtlaSil
  2. Ayşecim belirtmekte fayda var haklısın canım beklava yufkasıyla yaptım ben yani oldukça ince bir yufka türü gerekiyor..teşekkür ederim canısı..

    YanıtlaSil
  3. Allah ömür verirse denenecekler listesine alindi nurum ama bben senin ellerinden yemegi dilerim ;)
    ablani koydugun yer inan okadar etmez kuzum .
    sonucta hicbir egitimi olmayan kendi kendine deneme yanilma yoluyla birseyler üretmeye calisan bir aciz iste .
    seni seviyorum kuzum

    YanıtlaSil
  4. ilginc bir tarif ama tabaktaki dilim harika gorunuyor ellerine saglik demek isterim insallah

    YanıtlaSil
  5. Ablacım dene dene dene derim hatta az biraz kendinden bir şeyler ekleyerek olmadı değiştirerek yap..sen düşünürsün bişeyler :)

    Fatmacım gönül rahatlığı ile tavsiye ederim o kadar şahane oluyor ve o kadar kolay ki yapmaktan bıkmayacaksın :)

    YanıtlaSil

Recent in Recipes

SON YAZILAR