16 Mayıs 2012 Çarşamba

Gıybet sofrasına oturtma beni


 Yokluğunu fırsat bilerek ''Yakışmadı ona''cümlenin arkasına gizlenip iyimser bir maskeyle durumdan olayın iç yüzünden habersiz giybet yapılması için sofralara davet edenler..

İki yüzlü olup suçlayarak kendilerinde bu hakkı bularak gerçeklerin elbisesini yırtıp atarak çırılçıplak bırakırlar sözleri,açık bir alana atarak karşı tarafın ''çirkinliğini'' ,''hoşlanmadıkları yanlarını''sergileyerek aşağılamak isterler.
Taşlamaları için elleriyle gösterip bazen isim vererek bazen gizleyerek adını hüsn'ü zan altında bırakarak kötülüğün ve kötülüklerinin su yüzüne çıkmasına müsaade ederler..
Müsaade ederek de gıybet sofralarına sıradan bir postmuş gibi içini anlatıp derdini paylaşırmış gibi gıybet sofralarının sahipliğini yaparlar..
Davetliler olan bizler de düşünmeyi düşünmeden aslını astarını sorup araştırmadan tek taraflı dinleyip üzerimize bir vazifeymiş gibi severek karşılık veririz bu davete..
Birileri ''Bunu ısırın ki ben tatmin olayım,ısırın ki öfkemi böyle çıkarayım kırgınlığımı böyle ifade edeyim,hasedimi kıskançlığımı böyle ödüllendireyim''dedikleri için bizde sırf yorum yazmak adına bazen ya da gönül dostları olduğumuz için ortaklığı kabul etmiş masadaki çatalı bıçağa sarılırız..

Çünkü çataldır bazen yorumlar bıçaktır bazen kelimeler ve yorum kutumuz tanımadığımız bir şahsın etini minik minik lokmalık keserek yediğimiz tabağımızdır..

Isırıyoruz,yiyoruz kimin bilmeden çoğu kez,neden sormadan çoğu kez..susmamız hatta uyarmamız gerekirken anlatanı..

Oysaki gıybeti edilen kişi okusa yazılanları içine işlemezmi söylenenler?..ya da yüzüne yorum yapsak aklımızdakileri birebir söylesek üzülmez kırılmaz mı?
Bildiği ve daha da acı olanı bilmediği kendisini tanımayan insanlar tarafından bu şekilde araştırmadan veya uzak durmaya yeltenmeden gıybet sofrasına büyük bir açlıkla yaklaşmaları incitmez mi onu?

Bu da demek oluyor ki..kardeşinin etini yiyenler günahlarını omuzlamayı kabullenmişler..
Kabullenmişiz birini ısırmaya..minik minik doğrayıp yok etmeye..

Gıybet sofralarında kardeşlerimizin etini yerken canı yanıyordu mutlaka..mutlaka yanıyordur bir şekilde belki de anlam veremediği bir sıkıntı bir iç daralması sarıyordu o anda..
Eti ısırılıyor..hissetmez mi insan?..

Sofranın sahipliğini yapan şahıs mutlu mu olur bu ziyageti sunduğuna?..
Mutlu olması gerekiyor..yoksa bize sunulan oturtulduğumuz bu sofrada sohbet sahibinin nefsi rengarenk gelen her kendi tarafını tutan yorumla dört köşe gözleri ihtirasından tamahkarlığından kör kütük olmuştur mutlaka..

Bunda bizim de payımız yok mu?

Birinin etini yerken birini bu günahtan alıkoymadığımız uyarmadığımız için biz çok mu masumuz?..
Gıybet sofraları kana bulanır da her yere damlar sıçrarken gözlerimiz görmeyebilir belki ama o sofraya oturan da oturtulan da yenen de yiyen de kan içinde kalmıştır şüphesiz ve kesin ve net olarak.

Bu yüzden ayrılırken o sofradan gülümsemeler çoktur..memnuniyet büyüktür..dişlerimizde yediğimiz kişinin etinden artıklar vardır..hangimizin daha çok yediği hangimizin daha çok doyduğunu gösterircesine bir dayanışma bir dostluk havası estirircesine uzaklaşır pencere kapanır ve konu bittirilmiştir..bu dünyada..

Buraya yazdığımız metinlerin hesap verilmeye açık değil mi?..kelimelerin yerleştirilen cümlelerin açılan paragraflar noktalar virgüller dahi hesaba dahilken tuşlarla veya dilimizle işlenen günahlar sözlerimiz veya tık'larımız sayısınca azap olmaz mı?

Soğutarak yürekleri ayıpları ortaya dökerek biz kendimizi sorgulamadan başkalarını sorgulayarak nefsimize pervane oluyor olmayalım?
Şeytana uyarak öfkemiz dindikten sonra pişman olacağımızı bilerek hatta hayatta daha öneli ve değeri daha yüksek durumların mevcut olduğunu fark ederek kendimize kızmayacak mıyız?..

Dil söyler..Parmaklar yazar..mantık karanlık bir odaya kilitler kendini kalbe bir kir daha sıçrar ve durur orada..

Farketmediğimiz kaçıncı kirimiz..temizleyemediğimiz kaçıncı günahımız bu acaba sormak gerekmez mi kendimize?


Not:Tespit geneldir..Bloglarda yayınlanan aslını bilmediğimiz olayları anlatan bilmediğimiz tanımadığımız hellalik almamız nerdeyse imkansız olan insanları üzecek incitecek yayınlardan uzak durup gıybet kokusu olanlardan uzaklaşmak ve bu hassasiyeti hepimizin göstermesi ve mümkün mertebe bu tür durum ve yayınlardan uzak durmamız dileğiyle..



..
Blog Calismalarim
Blog Calismalarim

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

10 yorum:

  1. Rahman razi olsun nurum .nasipleniriz insAllah .
    izninle face sayfamda paylastim

    YanıtlaSil
  2. Paylaş ablacım inşallah nasipleniriz..

    YanıtlaSil
  3. sevgim,
    ah!bu dil,ah!bu kalp!
    ah!bu gören göz,
    kaba bir tabir olacak ama hır!dursa keşke,
    uyabilmek ne güzel,nasiplenebilmek ne güzel!
    yüreğine özüne sağlık.
    gözlerinden öperim.
    şeri...

    YanıtlaSil
  4. Nasılda acıdır o sofrada yemek olmak. Yemek tatlıdır ama azabı büyük mideye oturur. Ne sofraya yemek yapsın ne yiyenlerden. Heleki o sofrayı kurmaktan rabbime sığınırım..

    YanıtlaSil
  5. farketmediğimiz kaçıncı kirimiz..sahiden kaçıncı acaba..

    YanıtlaSil
  6. Ne güzel yazmışsın sevgim
    Bazen insanız ya nefsimize uyup hepimizi yapıyoruz bu yanlışları rabbim uzak durmamızı nasip eder inşallah..

    YanıtlaSil
  7. Sevgiler gönderdim Şeri'm..

    O sofra güzel ve lezzetli gelir başta ama sonucu dediğin gibi acıdır zıkkımdır Ececim..sevgiler arkadaşım..

    semmma..ah!

    Blogger cafe'm Ülküm sadece Allah'ın bizi bundan uzak tutmasıni dilemek değil bizzat azimle ve sabırla gayret etmemiz de gereklidir belki..Allah muhafaza etsin sevgiler canım..

    YanıtlaSil
  8. allah razı olsun canım ne guzell yazmısın bır anda nasıl samımıyet hıssettım bu yazında cok cok hosuma gıttı rabbım esırgesın gıybetten kul hakkından

    YanıtlaSil
  9. Güzelim eğer seni üzdüysem hakkını helal et.. Bugün rüyamda seni gördüm ve tefavuk eseri bu yazını okudum.. Hayırdır inşaAllah.. Her zaman gönlümdesin.. Belki çoğu kez ses vermiyorum ama hep seninle beraberim bilesin ;).. Seni Allah için çok seviyorum ve O sana herşeyin en güzelini nasip etsin inşaAllah..
    Sımsıkı sarıldım..

    YanıtlaSil
  10. hayat işte hoşgeldin canım teşekkür ederim Allah hepimizi muhafaza etsin inşallah..


    Meryemcim o nasıl söz..üzülüyor olabiliriz zaman zaman ama kin tutmak yakışmaz bize hele ikimize hiç..kat kat helal ettim hakkımı bir daha ediyorum için huruzlu olsun benden yana..bende sarıldım canım,uğramana sevindim..

    YanıtlaSil

Recent in Recipes

SON YAZILAR