19 Mayıs 2012 Cumartesi

Su ve Osmanlı

 Cerrahhane,Şifahane ve bu gibi güzel adlar altında insana sağlık anlamında yardımda tıp dallarında katkıda hatta çoğu kez zamanımızda dahi yavaş yavaş tasdiklenen hak ettiği ilgiyi gören öncülükler ve başarılara imza atan Osmanlı döneminin sağlık hekimlerinin sağlık ile ilgili bir çok ipucunu ve yöntemlerini büyük bir coşku ile bulunduğu studyodan heyecanı evime kadar yansıyan bir bayanın konuşmasını ve anlattıklarını aklımda kalanlarla paylaşmak not düşmek istiyorum..

Osmanlı döneminde ilaçtan çok daha doğal yöntemlerle var olan rahatsızlığı ve hastalığı giderme ve iyileştirme yöntemleri oldukça ilginç ve bunun yanısıra mantıklı geldiği için bu konuya yer vermek istedim..

Hastalıktan yeni çıkmış insanlara Hippoterapi'yi yani ata binmeyi önermeleri vardı mesela..
Spora çok önem veren ve spor dalları arasında en çok Hippoterapiyi tercih etmelerinin sebepleri ise o kadar güzel ki..

Örneğin insanoğlu yapılan perhiz veya yaşadığı rahatsızlık ve hastalıktan iyileşmesinin ardından  ata binmesi gerektiğini ata binildiği takdirde bir çok faydası yanısıra insanın o  sarsıntı ve sallamalardan iç organlarının da tazelenmesi oksijen alıp daha iyi çalışmalarına sebep olduğunu duymak şaşırtıcı değil mi?

Günümüzde otizm çocuklarına önerilen bir terapidir ata binmek yani Hippoterapi.

Uyku ile alakalı söylenilenler ise uykusuzluk sıkıntısı çekenlere önerilen yöntemler de en az spor ile ilgili söylenenler kadar ilginç ve bir o kadar da güzel yöntemlerdi..
Akan su sesi ile uykuya hazırlanmak ve uyumak,yatağa uzanıldığında önce sağ tarafa yatıp midede kalan gıdaların hazmını kolaylaştırmak ardından sola dönüp iç organları ısıtmak ve sıcak tutmak..
Uyumadan önce alçak sesle konuşmak veya sohbet etmek veya monoton konuşmaların yapıldığı sıcak bir ortama girmenin ne denli etkili olduğu dikkatimi çekti..


İçilen su ise Osmanlı döneminde büyük önem ve dikkat verilen başka bir unsurdu..
Günümüzde yaptığımız gibi kaynak sularını tercih etmek Osmanlı döneminde yaşayan halk için özellikle de hekimler için kaçınılan bir tercih olduğu da çok ilginç..

Suyu kaynağından içmek kaynağa karışan toprağın veya başka şeylerin karışmış olacağından uzak durulmasına bir nedenmiş.
Suyu akan bir pınardan içmek her bir pınardan akan bir su içmek anlamına gelmeden sürekli akan güneş ışınlarının pınarın toprağına kumuna teneffüs edecek derinlikte olması içilecek pınarları tespit edip tercih etmelerine en büyük etken imiş..



Güzel osmanlı döneminden bir kaç damla bilgi bir güzel demet sunmak istedim..insanın dinlerken dahi orada o dönemde yaşamak arzusunu kaç kişi hissetti?
Bu arzu şahsen içimi yakıp aklımı feth etmiş bulundu..



Sevgilerimle..


..
Blog Calismalarim
Blog Calismalarim

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

6 yorum:

  1. Sana söyleyecek sözlerim var dost dinle
    - bu şablon hoşuma gitti sade yalın tuttum bu şablonu.
    - Bu konuda çok hoşuma gitti konuyla ilgili araştırmalarının devamını bekliyorum. bu şifa olayı çok ilgimi çeker bilirsin.
    -Bazan ağzımı dayayıp musluğa su içmek istiyorum. Ayol pis klorlu sumu çekiyor canım ne diyorum. onun cevabını aldım iç güdüselmiş akansuyu içmek genimde varmış.
    -Ata binem konusuna gelince kesinlikle katılıyorum binmeyen varsa binsin mutlaka ne demek istediğimi anlıycaklar. Bir kere binince zaten attan inemiyorsun. Ben ecem doğduğundan beri ata binemiyorum kendimi berbat hissediyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Osmanlının bir çok yöntemi vardır aslında ne konulara ne kitaplara sığar inşallah zaman zaman paylaşırım canım ve senin su ile at biniciliği ile ilgili arzunu bir nebze de olsa tatmin etmiş olurum canım arkadaşım güzel sözlerin içinde ayrıca teşekkür ederim..

      Sil
  2. Çok güzel bi yazı ve ne kadar ilginçmiş.
    O dönemi görmeyi , yaşamayı isterdim hemde çok.
    Yazan ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kime sorsam kime anlatsan ve eminim anlatılanı dinleyen herkes senin gibi hissetmiştir..o dönemde yaşamak benzersiz değil de neydi?
      Sevgiler Mız Mız'ım..

      Sil
  3. oy oy gökkusagim kendini gösterdi
    kara bulutlarin ardindan hosgeldin sefalar getirdin .
    osmanli söyle dedikleri zaman yanlizca cigerlerimden bir ah gelir
    öyle bir incelik öyle bir asalet görülmemis su alemde nerdesin osmanli nerdesin

    YanıtlaSil
  4. 2 gün kapalı duran ve açılmayan bir hava hepimizi etkilemiş olmalı ablacım ama hava bir yana dursun bir çok şey vardı kaldırıp ve eklemem gereken..yanınızda olmak beni mutlu ediyor..
    Osmanlının asaletine ve inceliğine saldırdılar resmen diyecek söz bulamıyorum ablam sana katılmaktan başka,sevgiler sarıldım sıkı sıkı..

    YanıtlaSil

Recent in Recipes

SON YAZILAR