29 Ocak 2013 Salı

Sükrü dede



Her namaz vaktinde gun boyunca tarla ve hayvanlarla basini kasiyacak vakit bulamayan bir insanin ezan sesiyle bambaska bir hale burunup secdeye varmasi..

Elleri butun gun toprak ve camura su ile gubreye karismis,catlamis yer yer kesilmis olan bu insanlar eve gelir gelmez raftan indirerek mushafi bir sayfalik okuma vakti bulabiliyor okuyabiliyorlardi..

Kulaktan dolmaydi din ile ilgili bilgileri oysa..ama oylesine derindi ki saygilari..oylesine derindi ki dine karsi tevazulari..

Sabahtan aksama kadar dunya isleriyle govdenin bitap dusmesi onlari ne namazdan ne Kuran'i Kerim'den uzaklasmaya engeldi..

Ezan okundu mu gunde bir kez akan cesmenin basindan ayrilip abdest alarak secdeye varir ibadetlerini herseyden ustun tutmalari..

Sicak suyun dahi luks sayildigi evlerde,banyo gibi bir mekanin bulunmadigi,tuvalet ihtiyaclarini karsilamak icin evden metrelerce uzaklasmalari gereken bir ortamda sabahin kiragi dusmus topragi donmus bir vaktitte uyanarak buz gibi soguk bir su ile sabdest almalari..

Inandiklarina asla ispat aramadiklari..onlara anlatilanlari duyduklari gibi kabul etmeleri..tertemiz bir niyet ve buyuk bir ask ile Allah'a,Onun kurallarina Peygamberlerinin hadislerine ve kissalarina kalben inanmalari..aynen uygulamaya calismalari..

Babannemin kaldigi eve yakin Sukru dedemiz yasardi..koyde kitaplari ellerinden dusurmeyen tek insandi tanidigim..yeri her zaman baskaydi..

Sukru dede okuyabildigi icin okuduklarini cevredekilere anlatirdi..bazen defalarca ayni kissayi anlatmaktan cekinmez yorulmazdi..

Hatrimda guzel anlatimi ile kalmis icime kazinmisti..
Artik cok yasliydi,cocuklari onu yanlarina Istanbul'a almayi uygun bulmustu..dogrusu da buydu..

Sonbaharda koye geldigini duyunca kaybolan bir hazineyi tekrar bulmus kadar mutlu oldum..hemen ziyaret edelim dedim..

Ziyaretine gittik..her zaman bulundugu evinde,odasinda..tavana yakin eskimis kitaplarla dolu raflari bulunan duvarlarin arasinda ilmin cicekler actigi o eve..

Yasadigina,iyi olduguna o kadar cok sevindim ki..gozlerimdeki sevinci kendisi de fark etti..benim kim oldugumu anlatmak bayagi bir zamanini alsa da..

Simdi soruyorum da kendime..sicacik evimizde,sicacik banyolarimizdaki sicacik suyun aktigi cesmeler varken..din ile ilgili ve merak ettigimiz herseye ulasmak bu denli kolayken..

Neden zor geliyor secdeye varmak..neden agir geliyor abdesti almak..

Neden bu kadar zor geliyor..inanmak?


..

Hani biz:Semiğnâ Ve Etağnâ (İşittik ve itaat ettik) demistik..

Oysa simdilerdeki zihniyetimiz..

Isittik,inaniyoruz,vakit bulunca Kur'an'i ogrenecegiz,okuyacagiz,mealine de vakit ayiracagiz..is hayatimiz duzene girsin herseyi harfiyyen uygulayacagiz,cocuklar buyusun,genclik gecsin,Allah affeder nasilsa kalp temiz bir sekilde muhafaza ediliyor bir sekilde hayat ve omur geciyor derken..

Allah'a verdigimiz sozu erteledik..incelttik..tartistik degistirdik ve sonunda..
Unuttuk.. 

Hatirda kalacak,ogutler verecek,icimizde yer edecek insanlarin sayisi artmasi dilegiyle..biz oyle olalim,diyemiyorum ne yazik ki..




 Sevgilerimle..

.. 


Blog Calismalarim
Blog Calismalarim

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

12 yorum:

  1. ne hoş adammış yaaa.
    :)
    şimdilerde hayat zor biz tembeliz kafamız başka yerlerde.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgiler deep,tesekkur ederim hayatimiz hem yogun hem yorgun..

      Sil
  2. Ahir zaman dedikleri bu olsa gerek, bizi alıkoyan o kadar çok bahane var ki saymışsın işte birer birer. Allah doğru kullarından eylesin bizi hep, arada böyle postlar hazırlamayı ihmal etme sen.
    Benim de aklıma rahmetli anannem geldi sen bunları yazınca, Kütahya'nın kışı çok soğuk olur hele 30 yıl önce. Hiç namazını aksattığını görmedim o soğukta ya da ne bileyim tarlada çapa yaparken su bulamazsa mesh eder kuru toprakta kılardı namazını ve derdi ki biz de toprağız toprak kadar temiz ne var, topraktan korkma derdi, kuranını okumadan bir gün geçirdiğini hiç görmedim, bizleri de hep teşfik etmiştir. Allah rahmet eylesin.

    YanıtlaSil
  3. can, ne yazık ki dediklerinden biri benim...
    ne yazık ki...ne yazık ki...ve ne yazık ki...
    ömür sermayesi akıp giderken, mutlak kazanılması gereken güzel bir ahiret hayatı herşeyden daha gerçekken, hakikatken...ne yazık ki...
    ne yazık bana ki...

    YanıtlaSil
  4. Çocuklarım küçükken sohbet dinlemeye giderdim baktım olmuyor çocuklar büyüyünce giderim deyip ara verdim evet şükür çocuklarım büyüdü ama bende artık eski ben değilim...
    Çok çabuk yoruluyorum hastalıklarım arttı meğerse yalnızca kendimi kandırmışım zaman geçip gidiyor ömür kandilinde yağ bitiyor...
    Eline yüreğine sağlık tez vakitte aklımızı başımıza toplarız İnşaAllah iş işten geçmeden....
    Amin

    YanıtlaSil
  5. Harika BİR PAYLAŞIM. TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
  6. Kendimden bir kez.daha utandim rabbim.affetsin magfiret.etsin bizlere dinimizi hakkiyla yasamayi nasip.etsin insallah:(

    YanıtlaSil
  7. Utandim:( hayiflanfim :( ve kdndime kizdim:(

    YanıtlaSil
  8. Selamun aleyküm.
    Yazı içime işledi. Zaten içinde olanları harflerle, kelimelerle işlemişsin. Lakin yüzüme çarpılan tokat misali sözcüklere rağmen nedir Allahım bu gafletim!
    Sonra hissttim ki bu cümlelerin yazarıyla bir ortaklık vardı. Hissettim ama anlayamadım.
    Sonraki postu görünceye kadar...Yoksa da olur inşaAllah.

    YanıtlaSil
  9. erteleyen ziyandadir .
    tokatlar sertti lakin güzeldi
    o insanlar simdikiler kadar cok seyi bilmiyorlardi
    arastirma yoktu bilgi yoktu kayirsiz sartsiz inanmak sevmek
    onlarda ask vardi ask varsa zorluk yoktur
    sarildim
    devami gelmeli

    YanıtlaSil

Recent in Recipes

SON YAZILAR