1 Ocak 2013 Salı

Ilk fıstık üretim ve hasatımız


Avucundaki yer fıstıklarını gösterince ''Bu yıl fıstık ekmeyi düşünüyoruz''diyen anneme şaşkınlıkla bakmıştım.
-Nasıl ya?
-İşte bu şekilde ekiliyorlar,biz de ekip deneyelim nasıl oluyor veya oluyor muş mu gerçekten diye..
Demişti annem..
-İyi hadi bakalım,çok merak ediyorum çok da akla gelen bir şey olmadığı için sonucu sabırsızlıkla bekleyeceğim,demiştim ben de..

Genelde bahçemizde soğan,biber,domates,patlıcan,baharatlar,çilek her çeşit meyve ağacı mevuttu ama yer fıstığı?
Fıstık fikri nerden çıktı ya!..merak ediyordum hemde çok!..

Daha bu yaşıma gelmiş fıstıkla ilgili bildiğim şeyler çok azdı..bitki olarak nasıl göründüğünü dahi bilmiyordum..o derece..
Hatta dün ilk kez hayatımda internette fıstığın yeşil halini gördüm..


İşte yukarıdaki kare..şaşırdığımı bir kez daha belirtmek istiyorum..yıllarca yememe rağmen bir kez bile olsa bu bitkiyi canlı görmeyişim hatta ne şekilde topraktan elime ulaştığını bilmeyişimden dolayı kendime kızdım.
Fıstıkların üretimi ile ilgili geniş bilgi annemde mevcut..annemi de izmir'de bulabilirsiniz :) an itibari ile kendileri oradadır..
Ben sizinle fıstığın  nsıl yenir hale getirildiğini anlatmak istiyorum..ilk kez yaptım pek de güzel oldu..



Öncelikle kabuklarından ayrıldı,ardından büyük bir tepsiye alındı..ellerimi ıslatarak fıstıkları karıştırdım aslında püskürtmek istedim ama ne ettimse boş bir püskürtme şişesi bulamadım.
Fıstıkları hafifçe ıslattıktan sonra iki yemek kaşığı kadar tuz gezdirdim..yine karıştırdım ve fırına verdim..
Kavruluncaya kadar 2-3 dk bir karıştırdım..yanacaklar diye ödüm koptu :)


Sonucun karesi yukarıdadır..tahmin olarak 2 kg'a yakın yer fıstığım var hem de çifte kavrulmuş:)
Şunu itiraf etmeliyim ki bu güne dek yediğim fıstıkların en güzeli ve kesinlikle en lezzetlisiydi..


Yetiştirilmesi nasıldır tam olarak hatırlamıyorum,annem gelir anlatırdı ama ben pek dikkat ederek dinlememiştim..Allah nasip ederse önümüzdeki yıl daha fazla ekmesini ve ekiminden hasatına kadar bilgi vermesni isteyeceğim..hatta kimbilir belki fıstık üreticisi dahi olabilirim :)

Fıstık olayı bu kadar ve buraya kadar şimdilik..içinde herşeyin yetiştirildiği tamamen organik bahçemizi merak eden dostlarımı buraya  ve buraya ve buraya yönlendirebilirim ..


 Gün içerisinde yukarıdaki güzelliğin tarifini de paylaşabilirim..yetişebilirsem :)


Güzel geçsin gününüz fikirlerinizi bekliyorum..




Blog Calismalarim
Blog Calismalarim

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

15 yorum:

  1. paylaşımlarını beğeniyorum,kediciğin adı duman olsun mu oy.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim kediciği ne yazık ki ailesine geri vermek zorunda kaldık Olcay hanım..bulduğunuz isim de ne uygun olurdu onadeğil mi?
      Sevgiler.

      Sil
  2. Annemde ben evlenmeden önce çok ekerdi bu fıstıklardan.Gerçekten lezzetli olurdu.Dur ya anneme bi hatırlatayım bir daha eksin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ya hatırlar çok lezzetliymiş ben de bir daha ekmesini söyleyeceğim :)

      Sil
  3. Sağlık huzur başarı ve mutluluk dolu yeni bir yıl dileklerimle merhabalar Sevgicim.
    Çok sevdiğim fıstığın,tarlada ki halini bende hiç görmemiştim.
    Ne güzel görüntüler öyle:)
    Sevgim,ellerine sağlık canım.RABBİM güle güle yemeyi nasip etsin o mis gibi kavrulmuş fıstıkları.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun ablacım amin cümlemize inşallah.
      Sevgiler ablacım teşekkür ederim.

      Sil
  4. Kuzum bereketli olsun ürünleri inşallah.Eşiminde
    hayali seracılık emeklilikte hatta ufak ufak hazırlıklara başladı bile.Rabbim utandırmasın yü
    zümüze baksın inşallah.Yer fıstığının tazesini çok severim bizde kavurur yeriz nefis olur öpüyorum.Heeee tarifide bekliyorum:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ablacımtazesiçok ağır değil mi bir kaç adet attım ağzıma ama yok yiyemem onu ben ya ablam eğer çiğ pişmemiş halinden bahsediyorsan :(
      tarif girebilir yayına da en son halini gösteremeyebilirim..kendisini yemiş olduk da :))))

      Sil
  5. canım seneye çıkarınca kabuğunla haşla yerken kabuğundan çıkar az tuza ban ye kestane tadında nefis olur. Annem çok eker doğalı gibisi varmı sevgim.
    bereketi bol çift kavrulmuş tadında olsun:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haşlamak!...süper fikir..inşallah bir daha olursa bir kısmını da o haliyle denermi..sevgiler :)

      Sil
  6. Nasıl da çok severim var ya,kase kase hüpletirim:)
    Yakınlarımda olsan nolurdu sanki,gelip fıstık yesem senle:)
    Tazecik çıtır çıtır,taze kavrulmuş.
    Düşünmesi bile çok güzel!
    Afiyet şifa olsun canım..
    Anneciğine hürmetler:)
    Sana da bolca muhabbet..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam bir tutku oluyor donup dolanoyorummarada bi kac adet kaciriyorum,nu kadar mi lrzzetli olur ya,jem neden jazir aldiklarimiz bu denli lrzzetli degil acaba?aah yakinda olmani bem daa cok isterim Zelisim bi bilsen!!

      Sil
  7. Çok güzeller ya..Bizim de vaz geçemediğimiz kuruyemişlerden..Annenin elleri dert görmesin, inşallah seneye daha çok ürün elde edersiniz, biz de isteriz :)

    YanıtlaSil
  8. ilginç olmuş fıstık büyütmek :) afiyet şeker olsun,püfünüde alalım belki bizde deneriz yetişrimeyi :)

    YanıtlaSil
  9. CANIM BAHÇEDE ÇOK GÜZEL SENDE :)
    BU ARADA OLCAY YETİŞER BENİM ÖZ TEYZEM
    RAHAT YORUM YAZSIN DİYE DÜN GECE ONA BLOG AÇTIM
    DAHA ÖNCE SENİ BEĞENDİĞİNİ SÖYLLEMİŞTİ
    BENDE KENDİMİ SENİ ZELİHAYI EKLEDİM
    BAKIYORUM İLK YORUMUNU SANA ATMIŞ
    HAYIRLI GECELER

    YanıtlaSil

Recent in Recipes

SON YAZILAR