25 Kasım 2012 Pazar

Pazar kareleri ve kıyma düzeni


Cumartesi günleri pazarımız kurulur(Yunanistan/Batı Trakya-İskeçe şehri)..öyle bir pazar ki üreticidendir her bir ürün..hasat edilen her sebze veya meyveler hatta bal,kuru yemiş hatta deniz ürünlerinin dahi en tazesi ve katkısız olanını en uygun fiyata pazarımızda bulmak mümkündür..
Bunun dışında pazar sosyalleşme sebebidir..orada dostunu görürsün düşmanınla karşılaşırsın mesela :)
Bir nevi Facebookgibidir yani..severim pazar olayını..




Dün kızçezimle pazara gittik anne-kız..hava da lokum!..dolanıp durduk..tellal sesleri manalı manalı seslenişlere sığdırılmış mısralar laf atmalar vs..tam bir pazar havası yani..geeeel hanıııım gellll Sezen Aksu buradan alır elmasını buradan yer armudunu Sibel can ve bu domatese borçludur pürüzsüz cildini Ebru Şallı,gibi..:)


Amaç belki bir kg meyve almak belki ama pazardayken insan çok güzel bir gaza gelir..alacağından değil ama her tezgaha bakmak göz atmak ister..atar da gözünü :)..ben en çok zeytin satılan tezgahları severim..zeytinlerin tadına bakmanın bedava oluşundan mıdır bilmem ama genelde pek bi kalabalık olur o tezgahlar.işte o tezgahlardan bir kare..


Pazarın hemen çıkışında çarşımız bulunur..konum olarak iç içeler..halk herşeyi bir günde temin edebiliyor böylece..bizim son durağımız kasaptı..oradan da bir kare yakaladım çaktırmadan,telefona bakıyorum güya :p dibi yok :)..neyse ..demem o ki etlerimiz de yerl, üretimimizdir..buradan kıymamızı ve tavuğumuzu aldık bebişimle..sosis reyonunda bulunan bayan kızıma bir sosis uzatınca arkamda duran bir bayanın ''Aaaaa ama o çok sağlıksız bişiy''deyişiyle birlikte içimde adını bilmediğim annelik alarmları aktifleşti..yapmayın böyle daha sakin söyleyin..korktum yahu :) kasaptan çıkar çıkmaz elinden alacağımı söyledin..bayan ağzını örterek yanındaki bey'e bişeyler söyledi durdu..sanırım havadan sudan bahsettiler..sanıyorum..kasaptan çıkınca da dediğim gibi kızımın elinden sosisi aldım..''gel bak,gel..şeker alıcam sana''..o çok sağlıklı da..
Neyse ki sonra evimize geldik..


Gelelim kıyma düzenine..dana veya büyük baş hayvana katıldığımız zamanda keşfettiğim bir yöntemi paylaşmak istiyorum sizinle can kuzularım..insanın elinde 40 kg kıyma olunca böyle süper fikirler indirebiliyor demek ki :)
Bu yıl kurbanımız küçük baştı dolayısıyla her hafta aldığım kıymam kasaptan gelir..kıymamın çabuk çözülmesi dolapta fazla yer tutmaması ve daha temiz bir şekilde muhafaza edilmesi için sandviç poşetlerini kullanırım ama nasıl?..



Resimde 1 kg kıyma var..onu 4'e bölerek sandviç poşetlerine koyuyorum ardından..


Kıymayı elimle düzleştiriyorum..iyice yassı bir gürnüm elde ettikten sonra da.
 

Üstü üste dizerek dolabıma yerleştiriyorum..böyle olunca kıymam oda sıcaklığında bir saatten az bir sürede çözülmüş oluyor genelde..özellikle ani misafirler veya express kıymalı makarna veya pide yapımı için çok faydalı..kıyma mutfağın vazgeçilmez gıdalarından biridir..böyle küçük küçük ayırıp istediğimiz miktarı alıp kullanmak daha mantıklı ve pratik geliyor bana..

Kıyma düzeni ve pazar kareleri bu şekilde dostlarım..tavsiye ve düşüncelerinize talibim..

Sevgilerimle..

..
Blog Calismalarim
Blog Calismalarim

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

13 yorum:

  1. Canim bende yillardir böyle yaparim kiymayi kusbasinida böyle yaparim ben cözülmesi daha kolay oluyor. Ama bazilari kiymayi vede kusbasini kavuruyolar bu sekil posetleyip derin dondueucuya koyuyorsun lazim olunca daha cabuk oluyo 6 ay tüketme zamanin oluyo bu sekilde. Aslinda kavurup koymak daha pratik oluyo, benim kuzenim böyle yapar hep. Benim evime cok yakin oldugu icin kasap hep taze taze yapiyorum. Ama tabsiye ederim öylede dene.

    YanıtlaSil
  2. ah bir biraksalar o pazara beni bayilirim biterim cok severim

    buzluga girebilecek herseyi porsiyonlara bölmeyi bende yapiyorum
    agiz tadi ile yedirmeyi nasip eylesin yaradan
    sarildiiiiiiiiiiiim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah bir sonraki gelişinde denk gelir de gezeriz ablacım eminim bu güne dek fark etmediğim bir çok ürünü sayende fark edeceğim,ama nerdesin be can nerdesin :(

      Sil
  3. Sevgim bende aynen senin gibi yapıyorum hatta bezelye fasulye vs tüm dondurduklarımı bu şekilde yerleştiriyorum hem az yer kaplıyor hemde kolay çözülüyor..

    Bu arada küsmüyüz yahu hiç uğramıyorsun balyanağa...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küs değiliz kuzu ben yoğundum son zamanlarda..
      güzel tavsiyelerini de dikkate aldım bal,sağ olasın :)

      Sil
  4. Pazarı sevmeyen varmı canım.
    taze taze mmmm alıp pişirmesi çok güzel.
    kıyma ve etler bu şekilde çok hoş olur.
    yunanistana sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Bir de poşetlerin birbirine yapışmaması için ben önce ayrı ayrı koyuyorum buzluğa, donduktan sonra aynı grup ürünleri üst üste diziyorum, o da önemli bir aşama:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dimi,ne hoş duruyorlar öyle sıra sıra bakmak bile güzel ya :)
      Sevgiler..

      Sil
  6. Kıymayı ben de böyle yaparım daha çabuk çözülüyor. Hatta köfte için ayırdığım kıymayı direk harcıyla birlikte nasıl yapacaksam köfte haline getiririm şekilini de veririm buzdolabı poşet,n, ortadan kesip kocaman bir poşet elde ettiktten sonra sırayla poşete köfteleri dizerim her sıra bitince poşeti bir kere katlarım iç içe köftecikler olur :) sonra istediğim kısmını keser alırım... Güzel paylaşım canım.. Pazara bayıldım ben hiç pazara gitmem (o işten eşim sorumludur) ama özendim vallahi ne güzel fotoğraflar onlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin yöntem de süpermiş!..özellikle hazır köfte olayına bayıldım!..
      Pazara beraber gideriz inşallah bir gün aaah be kuzum bu mesafe yok mu ah!..sevgiler canım arkadaşım :)

      Sil
  7. Evet evet sen yunanistandasın. Ah ben orada olduğunu bilsem gelmezmiydim. Şok oldum :)

    YanıtlaSil

Recent in Recipes

SON YAZILAR